sobota 16. února 2013

Výlety - Český ráj - Valdštejn - Kalvárie


Kalvárie u Valdštejnu v Českém ráji
Český ráj nabízí mnoho míst s géniem loci. Jedním je bezesporu také kalvárie nedaleko hradu Valdštejn v Hruboskalském skalním městě. Pár metrů od křížů najdete v pískovcové stěně vytesaný Boží hrob. Ke kalvárii se dostanete buď odbočením  z turistické cesty mezi skalní vyhlídkou Hlavaticí a hradem Valdštejnem nebo můžete odbočit z turistické cesty vedoucí z parkoviště v Pelešanech také na Valdštejn. Poloha kalvárie u Valdštejnu v mapě. 









Pro ty které to zajíma:
Tři mohutné pískovcové kříže symbolizují ukřižování Krista společně s dvěma lotry na hoře Golgotě. Kopec, jehož název by se dal přeložit do češtiny jako Lebka (nebo hora lebek) nese také latinské jméno Calvariae, odtud naše české označení pro trojici křížů nebo křížové cesty v krajině s křesťanskou symbolikou. K lotrům na krajních křížích: Zatímco jeden z lumpů Ježíše hecoval, druhý lotr se naopak před Kristem sklonil a Ježíš mu odpověděl známým: „ Ještě dnes budeš se mnou v ráji“.
Kříže na skále byly pravděpodobně součástí staré křížové cesty, která vedla z  vesnice pod skalami – turnovských Pelešan.

Nedaleko Klokočských skal můžete mrknout na ořešákovou kalvárii.

Noční výpravu ke křížům podnikli a z Českého ráje zdraví: Miloš, Lukáš a Tomáš. Půjčovna lodí Jizera - Klokočí.cz